Copyright (C) 2013 Tarot Heiloo KvK 37148782
Geef gehoor aan je innerlijke stem en word een gelukkiger  mens
TAROT HEILOO

DROOMWERK

 

Wist je dat je je situatie kunt verbeteren door gebruik te maken van de boodschappen uit je dromen en de tarotkaarten? Beiden zijn gereedschappen die je gebruiken kunt om bewuster te worden van je Zelf. De symbolen in je dromen en op de tarotkaarten geven ons aanwijzingen. Als je luistert naar deze adviezen en raadgevingen ga je de bedoelingen van je ziel inzien. De kaarten en je dromen laten zien waar we zijn blijven steken of tonen ons een nieuwe manier om met een situatie om te gaan.

Omdat de duiding van dromen en van de tarotkaarten uit dezelfde bron voortkomen is het mogelijk om ze voor elkaar een aanvulling te laten zijn.

 

De tarotkaarten hebben een lange geschiedenis achter de rug. Dit kun je ook zeggen over het werken met dromen. De mens is altijd geïntrigeerd geweest door de vreemde beelden en de symboliek van hun dromen. Reeds in oude beschavingen werd geloofd dat zij boodschappen bevatten van de goden. In de 13e eeuw werd door de Kerk verboden dat de burgers zich bezighielden met het duiden van hun dromen. Ondanks dit verbod werd er vanaf de 19e eeuw opnieuw grote waarde geschonken aan de droom. De geschiedenis laat zien dat droomduiding sterk geworteld is in het bewustzijn van de mens. Tegenwoordig weten we dat alle mensen dromen, en ontdekken velen van ons dat onze dromen vitale geleidebronnen zijn van binnen uit.

                                                                                                                                                            

Het doel van onze dromen

Als je de taal van je dromen begrijpt zul je hierin adviezen en verwijzingen ontwaren naar belangrijke innerlijke aspecten die ons tot dan toe nog onbewust zijn gebleven. Dromen hebben dus een doel. Zij kunnen inzichten geven en hiermee van grote waarde zijn bij het oplossen van problemen.

De droom kan een standpunt laten zien dat tegengesteld is aan het bewuste standpunt van de dromer. Of de droom kan informatie en details toevoegen die door het bewustzijn van de dromer achterwege zijn gelaten. Deze compensaties en aanvullingen in onze dromen hebben het ‘heel’ maken van de psyche tot doel en zijn belangrijke factoren in ons groeiproces.

 

Aanwijzingen om je droom te kunnen duiden 

Als je een droom wilt gaan duiden dan is het belangrijk dat je de droom zo snel mogelijk opschrijft, het liefst direct. Of probeer, als je wakker wordt na een droom, de beelden terug te halen en in je bewustzijn te prenten. Schrijf de droom de volgende dag zo snel mogelijk op zoals je hem beleefde, dus in de tegenwoordige tijd. Als je belevenissen op papier staan zet je er een streep onder. Onder deze streep voeg je alle details toe die je kunt herinneren want deze zouden je de oorzaak of samenhang van je droom kunnen laten zien. 

  

Ons onbewuste gebruikt symbolen

Het onbewuste streeft naar evenwicht in onze psyche en dit uit zich middels onze dromen met de vaak moeilijk te duiden symbolen. De inhoud van een symbool bestaat uit materiaal uit ons onbewuste dat wordt geuit in onze dromen. De droom pakt beelden uit het geheugen van de dromer die het meest passen bij het doel van de boodschap.

De symbolen die het onbewuste hiervoor gebruikt komen uit verschillende innerlijke lagen en deze zijn:

 

 - de oppervlakkige laag waar het materiaal voor het bewustzijn makkelijk te duiden is, zoals feiten, herinneringen en ideeën die we bijvoorbeeld op televisie gezien hebben of gelezen hebben in een boek.

 

- de laag van ons persoonlijke onbewuste, zoals vergeten herinneringen, verdrongen trauma’s en gevoelens en geaccepteerde of ongeaccepteerde verlangens.

 

- de laag van het collectieve onbewuste. Dit materiaal heeft een meer universele betekenis maar krijgt in de droom wel een vorm die voor ons eigen bewuste denken het meest vertrouwd is.

Het collectieve onbewuste is een diepere laag in ons en bevat tal van archetypen welke alle mensen kennen. Lees meer over archetypen in het artikel 'Tarot en onze innerlijke wijsheid'.

 

De interpretatie van dromen

Ondanks het feit dat de archetypen een universele betekenis hebben weet je nooit zeker of we de betekenis van een symbool goed begrepen hebben: een symbool kan een archetype uitbeelden maar kan ook een symbool uit het persoonlijke onbewuste zijn. Dromen maken gebruik van een persoonlijke taal  en om tot de betekenis van het symbool te komen moeten wij eerst uitgebreid stil staan bij de persoonlijke beleving van de dromer tot het symbool.

Het is belangrijk dat de dromer de uitleg van de droom als authentiek ervaart. Het moet resoneren, dan pas is de interpretatie, die gedaan is door een ander, de juiste interpretatie.  

 

Lees hier een korte droom met een aanvulling van de kleine arcanakaart Pentakels III. Of lees mijn droom over Het Oordeel

 

 

apr 2015

 

   Mega-artikelen
   Contact
   Links
     Home
Tarot
Over mijzelf
Workshop
Consult