DE DOOD EN DE ALCHEMISTEN

 

De Dood

Oude tijden en oude gedrags- en denkpatronen zijn voorbij. Zij liggen achter ons. Het is dood en je zou denken dat er plaats is gekomen voor nieuw. Maar dit is niet het geval want voordat er plaats is voor een nieuwe ontwikkeling moet het oude eerst afsterven.
Kijk op de kaart De Dood. Achter de einder gaat de zon onder. Het is tijd om alles af te leggen, alles los te laten waar we waarden aan hechten. De alchemisten van weleer noemden deze handeling purificatie.
 
Dood is niet het einde maar de dood maakt het mogelijk dat we van de ene staat naar de volgende staat van ons bestaan kunnen. Het is een zwarte tijd, de fase van het nigredo. De zon is onder, het is donker en duister.
 
Er moet gewassen worden zodat het wit kan worden. Het is de tijd om te zuiveren, van onszelf reinigen. Dit bewustmakingsproces is door de alchemisten aangeduid als het witmaken of witwassen. Het is het bewustmaken van het onbewuste, van onze schaduw. Dit vraagt om verder innerlijk onderzoek en neemt zijn aanvang op de volgende Grote Arcanakaart Gematigdheid. Geleidelijk aan verandert hier het zwarte nigredo in het witte albedo.

 

Gematigdheid
Op de kaart Gematigdheid komt de zon weer tevoorschijn. Er is na de dood harmonie gevonden waardoor energie onbelemmerd stromen kan. Begrijp je nu dat het leven nooit stil staat? Dat er altijd beweging is? Zoals het water voortdurend stroomt en de aarde onophoudelijk bevloeit en vruchtbaar maakt zo vloeit ook het levenswater in ons en door ons. Het leven is niet eindig en wil altijd verder, het wil transformeren. Van lood naar zilver en van zilver naar goud. Dit is de queeste, de zoektocht van de filosofische alchemisten.
 
De Beschermengel op Gematigdheid stelt ons gerust. Je energie zal hierdoor gaan stromen en dat waar je naar gezocht hebt zal aan je geopenbaard worden.
 
In het Engels heet deze kaart ‘temperance’ en temperen is nodig voor de verfijning van onszelf. De vier elementen – vuur (actie), water (gevoel), lucht (denken) en aarde (realiseren) – moeten in de juiste verhouding tot elkaar gemeten worden en gemengd worden om de werking effectiever te maken. Dat is wat Gematigdheid ons laat zien.
 
Gematigdheid laat tevens zien dat je geduld en vertrouwen mag hebben. Hierdoor zal je harmonie ervaren in jezelf. Gebed en meditatie kunnen je hierbij helpen. 
 
 
 Copyright (C) 2013 Tarot Heiloo KvK 37148782
Geef gehoor aan je innerlijke stem en word een gelukkiger  mens
 
TAROT HEILOO
   Mega-artikelen
   Contact
   Links
     Home
Tarot
Over mijzelf
Workshop
Consult
De alchemisten
Net zoals kaart Bekers II herinnert De kaart Gematigdheid ons sterk aan de eeuwenoude fascinatie voor de alchemie. Duidelijk is dit te zien aan het gieten en mengen van het levenselixer in de bekers maar ook aan het vierkant op de borst van de engel met daarin de driehoek. Dit alchemistische symbool laat de overgang zien van het nog onvolledige drietal naar het volledige viertal. Het mankerende in de driehoek is het nog onbewuste vierde element in jezelf dat zich in je schaduw ophoudt en dat ook bewust gemaakt dient te worden om tot volledigheid te komen.
De viertalligheid is een symbool van de totaliteit van het Zelf.
 
De verwijzingen in deze Megazin naar de alchemisten wilde ik graag doen omdat ik het bijzonder vind dat zij op hun eigen unieke wijze de zoektocht in zichzelf hebben uitgedrukt, op een manier waarop het lijkt alsof zij op zoek waren naar het werkelijke edelmetaal goud.
 
------------------------------------------------------------------------
 
“Het beoefenen van de alchemistische kunst geeft ons op prachtige wijze de reden dat de mens veel smart en pijn moet kennen en aan de dood ten prooi moet vallen voor hij een nieuw leven kan beginnen”
 
(uit Sophic Hydrolith -Watersteen der Wijzen- geschreven in het jaar 1619) 
 
------------------------------------------------------------------------
Een tijd van heling
Pijn en lijden komen voort uit onenigheid, de dualiteit in onszelf. Als de kleine arcanakaart Bekers II tevoorschijn komt in een tarotlegging kan dit een verwijzing zijn naar het begin van je helingsproces. Op de kaart zie je onder andere de caduceus. Deze staf van Hermes komt geregeld voor op de kunstzinnige afbeeldingen van de alchemisten. De twee verstrengelde slangen staan voor de tegenstellingen in ons leven en symboliseren de eenheid die bereikt wordt door verzoening van de tegendelen, yin en yang, de mannelijke en de vrouwelijke principes.
 
De weg naar heling is aangebroken. Deze weg staat afgebeeld op Gematigdheid en verdwijnt achter de twee bergen van de dualiteit alwaar de zon schijnt. Daar bevindt zich de heelheid, maar eerst moet het pad gelopen worden.
De mogelijkheid bestaat dat weldra fysieke heling zal volgen want: zo boven zo beneden, zo binnen zo buiten.
 
sept 2015