Copyright (C) 2013 Tarot Heiloo KvK 37148782
DE VIER ELEMENTEN
 

De vier elementen worden in het tarotdeck gesymboliseerd door de Staven, de Bekers, de Zwaarden en de Pentakels en spelen dus een grote rol in dit kaartspel. De vier elementen vervullen, naar de overtuiging in de Oudheid, een cruciale rol in de vorming van het stoffelijk universum. God schiep uit het niets als eerste de vier elementen waaruit hij vervolgens de hele schepping weefde. Volgens die kijk is alles wat in deze wereld bestaat een menging van vuur, water, lucht en aarde. De kenmerken van alle elementen zijn in ons aanwezig. Wij kunnen immers vanaf een eerste impuls (vuur) iets ontwikkelen tot iets concreets (aarde), nadat wij eerst gevoeld hebben (water) of het goed is en een plan hebben gemaakt (lucht).

De elementen zijn dus belangrijk en wij dragen alle in ons, maar er is ÚÚn element in het bijzonder die bij jouw natuur hoort. Als je lange tijd niet naar deze eigen natuur leeft is de kans groot dat je lichaam gaat protesteren...

 
 
 
De typologie van Jung en de elementen

Carl Gustav Jung (1875-1961) heeft in zijn zoektocht naar de verschillende typen mensen en door zijn jarenlange ervaring in de praktijk een indeling gemaakt van de verschillende manieren waarop de mensen de wereld bekijken en erop reageren. Hieruit zijn de vier bewustzijnfuncties voortgekomen: intu´tie, voelen, denken en gewaarworden. Jung kwam tot de ontdekking dat je deze functies kan koppelen aan de vier elementen: Intu´tie-Vuur, voelen-Water, denken-Lucht en gewaarworden-Aarde en deze komen weer overeen met de vier reeksen van de kleine arcanakaarten in het tarotdeck.

 
Het vijfde element

We leven nu in een nieuw tijdperk waarin meer en meer een vijfde element erbij gaat horen. We gaan collectief inzien dat bewustwording ons veel te bieden heeft. Wij zijn gezamenlijk op weg naar een andere manier van beleven.

Aristoteles noemde het vijfde element de ether. Het is de universele energie die de verbinding is tussen de vier elementen. Zoals de vier elementen gesymboliseerd worden door objecten uit de natuur wordt de ether uitgebeeld door het lotus-symbool. In het tarotdeck komt op de kaarten veelvuldig het pentagram terug. In deze vijfpuntige ster kun je de vijf elementen herkennen. Het pentagram is in een cirkel geplaatst en dit vormt het symbool van eenheid, heelheid en onze verbinding met het Universum. De cirkel symboliseert het vijfde element.

De Hogepriester is in het tarotdeck de vijfde kaart van de Grote Arcana en is de vertegenwoordiger van de religie. Het latijnse religare betekent opnieuw- of terugverbinden. De kaart De Hogepriester kan dus worden begrepen als het terugverbinden met de verloren zin. Hoe mooi zijn de tarotkaarten ontworpen en welk een symboliek is erin terug te vinden!

 
 
 
apr 2012
 
Geef gehoor aan je innerlijke stem en word een gelukkiger  mens
TAROT HEILOO
   Mega-artikelen
   Contact
   Links
     Home
Tarot
Over mijzelf
Workshop
Consult